Susu Kambing - Raw Goat's Milk (UNPASTEURIZED UNHOMOGINIZED)

Sepatutnya nak buat entry pasal perbezaan beta casein A1 dan beta casein A2. Both ada "milk protein" dan ada banyak perbezaan dari segi kesihatan dan juga for asthmatics and eczema kids/people. Tapi masih belum berkesempatan nampaknya.

so I just take this quote first for my readers utk better understand kenapa sy nak cuba bagi Mimi goat's milk pula

What is A2 milk?
A2 is the name of a milk protein that was in all dairy herds until a natural mutation occurred in the European herd thousands of years ago.
Milk from Jersey cows, Guernsey cows, camels, sheep, buffalo, yaks, donkeys, goats, and Asian cows naturally contain mostly these A2 beta casein proteins, whereas milk from cows such as Holsteins usually contains mostly the protein variant called A1 beta casein. In the 1970s, Australian dairy herds switched from using Jersey cows to Holsteins and at that time some dairy farmers’ families noticed effects on their health, keeping a Jersey cow for their own use.
A2 is also the brand name of milk containing predominantly A2 beta casein protein (see www.a2australia.com.au).
What are the health benefits of A2 milk?
Milks containing mostly A2 proteins are often said to be better for ‘allergies’ (such as gut, skin rashes, hayfever, cough). There is also research to suggest that A1 beta casein may be associated with serious health conditions such as heart disease, diabetes type 1 and autism.
From the Food Intolerance Network point of view, we are interested in the reports from our members who have noticed improvements by switching to A2 milk – and I am one of them (for allergic rhinitis).
For long term heart health, a number of men who have read the book Devil in the Milk – including my husband – wont touch A1 milk again.
Families seem to find the switch to A2 milk the easiest of all dietary changes to make. It seems to work best for people with physical symptoms – such as gut, rashes, ear infections – than behaviour, although some children with behavioural conditions do improve on A2 milk. However, they may do even better on soymilk or ricemilk and some children who are affected by A1 milk are affected as badly by A2 so you need to do a challenge. 
SOURCE : http://www.fedupwithfoodadditives.info/factsheets/FactA2milk.htm

SO I DID THE CHALLENGE
I know my brother and sister in law dah lama amalkan susu kambing ni, but have never crossed my mind yet to try until I was fully confident that I sepatutnya bagi mimi RAW MILK

Tapi selepas confident enough, dan hasil membacaan daripada blog RAW MOM tu (sila rujuk bawah sekali blog ni, ada links kepada raw milk).

And you see, my brother 6 tahun tak ada anak, until dia dan isteri amalkan minum susu kambing dan kurma. SO if it is THAT good why not kan?

When I took the challenge, I was about to go down with flu and batuk. BUT amazingly, lepas minum ni, my simptoms berkurangan.

So here is my source from Lembah Paya Goat Farm.



Ladang kambing Encik Safril ni ada di :

LOT 1068
Kg. Lembah Paya Salak
43900 Sepang 
Selangor

Jadinya siapa yang mungkin lebih dekat dengan area Sepang tu (macam di Putrajaya ke, Seremban ke) weekend bolehlah pay a visit ke sana. Boleh call dia dulu : MOHD SAFRIL 013-3456090



Ni my brother dan his BIL tengah beli fresh dari ladang. Selain itu, dia juga jual di Pasar Tani Hari Ahad di perkarangan stadium Shah Alam di seksyen 13 tu. Ni gerai dia. 




Rasa susu ni memang sedap. Tidak berbau sebab my brother kata, Encik Safril MANDIKAN tau kambing-kambing dia hehehe


Kenapa pula tiba-tiba nak cuba alternative ni dan bukan SUSU LEMBU BETA CASEIN A2 yang RAW? Itu dalam posting yang seterusnya ya....so TUNGGU. But I just nak uols tengok bawah ni hehehe


cubalah sendiri...then boleh give me fed back ok 








2 comments:

  1. Kaka, boleh tak bagi kat baby 10++ mths old? Baby sy currently bf + fm (Isomil). Tapi sy perasan sejak makin banyak dia ambil FM, batuk dan kahak makin menjadi2. Bila weekend (fully bf), selsema batuk totally gone. Dah try tukar ke S-26. Lepas 3 hari minum (3oz per day) naik biji2 merah kat dua2 belah kaki. Lepas tu terus stop. Skrg dah buntu. Kt ofis memang dah x ada masa untuk pam. Lepas baca post akak ni terasa nak cuba pulak.

    ReplyDelete
  2. bagusnya info sebegini.. nak cari supplier kat Penang la.. ada sapa2 tahu? saya timggal area Perda, Bukit Mertajam.. Anak saya yg sulung 2 tahun 8 bulan tapi mmg xde selera makan.. sejak setahun lebih terus selera makan dia hilang.. saya sempat bf dia sampai setahun 6 bulan ja sebab dah pregnant 6 bulan masa tuh.. harap2 lepas consume susu kambing nih dia mahu la makan semula.. ada selera makan sebab risau ngok tok & wan dia (pengasuh) duk bg makan jajan la, kek coklatlah sebab dia tak mau makan nasi. :( Tapi setakat nih anak no 2 yg 7 bulan makan dengan baik.. makan je semua yg saya masak termasuk puri buah..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...