Slider

Rawatan untuk asma, resdung dan alahan terkini - Imunoterapi

Imunoterapi adalah berkesan dalam:
  • Rawatan resdung
  • Rawatan asma
  • Rawatan dermatitis atopik jika dikaitkan dengan alahan hama
  • Mencegah asma pada pesakit yang mempunyai risiko
  • Mengurangkan gejala dan penggunaan ubat pada pesakit yang mempunyai asma atau resdung
  • Rawatan pesakit yang mengalami kejutan alergi (anafilaksis) kepada sengatan serangga (lebah, penyengat, fireant.)
Siapakah yang berupaya memberi rawatan imunoterapi?

Hanya Allergist terlatih dan berkelayakan boleh menilai alahan anda dengan betul dan merangka imunoterapi yang betul untuk merawat alahan anda. (Contoh Allergists Berkelayakan adalah lembaga pakar perubatan yang disahkan oleh Lembaga Alergi dan Imunologi Amerika)

Berhati-hati dengan imunoterapi yang ditawarkan oleh mana-mana orang yang tidak terlatih.

Apakah bentuk-bentuk imunoterapi yang ada?

Suntikan imunoterapi adalah bentuk imunoterapi yang terbaik yang pernah dikaji dan paling berkesan sebagai imunoterapi untuk alahan. Satu lagi kaedah imunoterapi yang diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sublingual imunoterapi .

Apakah perbezaan di antara kedua-dua bentuk imunoterapi?


Imunoterapi suntikan

Imunoterapi suntikan diberikan melalui suntikan dan adalah jenis imunoterapi yang paling berkesan. Rawatan bermula dengan fasa tokokan sekali seminggu sehingga dos sasaran dicapai biasanya dalam tempoh 4-6 bulan. Apabila dos sasaran dicapai, suntikan boleh diberikan sekali dalam sebulan. Tempoh rawatan adalah 3-5 tahun untuk mendapatkan kesan tahan lama maksimal. Risiko yang terlibat dalam imunoterapi suntikan jarang berlaku, tetapi kerana risiko reaksi alahan yang teruk, suntikan imunoterapi mesti dilakukan di pejabat doktor dengan tempoh menunggu 30 minit di pejabat selepas suntikan. Imunoterapi suntikan berkesan dalam pesakit yang mempunyai pelbagai alahan "sensitizations".Imunoterapi sublingual (titis)

Imunoterapi sublingual diberi melalui titisan di bawah lidah. Ia adalah lebih mudah daripada "suntikan" kerana bentuk imunoterapi ini boleh dilakukan di rumah. Walau bagaimanapun, imunoterapi ini mempunyai kesan sampingan. Sakit tekak, mulut gatal-gatal dan bengkak bibir boleh berlaku. Tempoh rawatan adalah 3-5 tahun untuk mendapatkan kesan tahan lama maksimal. Dos imunoterapi sublingual yang betul juga akan menelan belanja lebih daripada imunoterapi suntikan kerana lebih banyak vaksin alergen yang diperlukan untuk merangka imunoterapi sublingual. Imunoterapi sublingual umumnya tidak begitu berkesan di kalangan pesakit yang alah kepada pelbagai alahan.

Allergist berkelayakan boleh membantu menentukan bentuk imunoterapi yang mana adalah sesuai untuk pesakit.

Keputusan untuk memulakan imunoterapi akan berdasarkan beberapa faktor:
  • Keinginan untuk mengelakkan penggunaan ubat dalam jangka panjang untuk mengawal gejala-gejala alahan
  • Bagaimana ubat-ubatan mampu mengawal gejala-gejala
  • Masa. Imunoterapi memerlukan sekurang-kurangnya 3 tahun komitmen untuk memperolehi manfaat yang berkekalan dalam kebanyakan pesakit
  • Kos. Imunoterapi memerlukan kos pendahuluan (tinggi) tetapi telah menunjukkan keberkesanan kos dalam jangka masa panjang dalam menguruskan alahan.
dipetik dan diterjemahkan daripada "Treatment for allergies" oleh Dr Kent Woo, The Allergist. 
Dr Woo adalah seorang ahli Persatuan Perubatan Honor Alpha Omega Alpha dan  board certified by the American Board of Internal Medicine and the American Board of Allergy and Immunology
Alamat: Gleneagles Kuala Lumpur
                 Suite 717
                 Medical Specialist Clinic
                 282 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur,
                 Malaysia

Tel: 03 4141 3251

Rabu: 2 hingga 5 petang
Jumaat: 2 hingga 5 petang

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...