Slider

Mencari Informasi Tentang Ubat Yang Di Beri

Kesinambungan daripada posting hari tu tentang ubat-ubat yang dibungkus semula. Ada yang bertanya kalau dapat ubat camni, nak buat macamana?

Saya jawab :
Sebaiknya paling tidak awat nasihatkn klinik terutama ttg kontiminasi. Next wud be utk at least dapatkan nama ubat dan check with MIMS.

So MIMS tu apa?

so ni di ambil dari Facebook mereka

About
Asia's one-stop drug resource, delivering officially approved drug information to medical professionals in Asia Pacific. Log on to www.mims.com today!

Mission
MIMS.com aims to facilitate improved patient safety and care through the delivery of up-to-date and timely drug information to healthcare professionals throughout Asia.

Description
Disclaimer: The information posted on this webpage is intended for medical professionals. Any information provided is not intended to serve as a substitute for clinical judgement and should not be relied upon solely for final treatment decisions. You are advised that approved drug information differs from country to country and the information may not be applicable outside of the country or region it is indicated for. If you are not a medical professional, you should note that this website does not provide professional medical advice and is not intended to replace personal consultation with a qualified physician.

Website ni percuma. All you need adalah nama ubat tu. Kalau tak ditulis, minta dari nurse atau kerani klinik tu. Kalau dah sampai rumah, call klinik dan tanya nama ubat. Ini hak kita sebagai pengguna

Contohnya dapat ubat macam dalam gambar ni -


Kadang saya pun tak faham kenapa kalau bagi ubat, kertas risalah yang datang dengan ubat ni tak di beri sekali. BAHAYA tau.


Sebab apa saya kata bahaya? Sebab kita tak dapat info tentang kesan sampingan penggunaan ubat tersebut. Lebih-lebih lagi sekarang kita dah nampak sendiri kesan penggunaan steroid sapuan berlebihan akibat daripada tidak mendapat informasi yang lengkap. Macam saya selalu cakap "sapu nipis-nipis" adalah tidak cukup sebagai panduan...

Bagaimana menggunakan MIMS?

Buka carian Google dan type nama ubat dan MIMS seperti di bawah :


Hasil carian mestilah dapat list yang di bawah. Pakai mana-mana yang mendapat informasi lengkap


Actually kat tepi arrow tu kalau kita "mouse over" dia akan bagi cache copy



Kadang webpage dia tak boleh view sebab kita bukan ahli, tapi jangan bimbang, asalkan awak klik address lepas tu ada tulis "Cached" kat tepi tu kita masih boleh view informasi yang ada.

Benda-benda yang HARUS kita beri perhatian (saya highlight dalam kotak oren)
  • Dosage
  • Overdosage
  • Contraindications
  • Special Precautions
  • Adverse Drug Reactions

Dan bagi ibu-ibu yang mendapat ubat sapuan, paling penting untuk tengok MIMS CLASS (saya kotakkan warna merah) - Topical Corticosteroids

Bawah dia pun kena ambik perhatian untuk mengetahui "kepekatan" steroid.
ATC Classification  
D07AC13 - mometasone ; Belongs to the class of potent (group III) corticosteroids. Used in the treatment of dermatological diseases.

Sepatutnya hanya group 6 dan group 7 sahaja yang diberi pada kanak-kanak, tapi tak tahu mengapa sekarang ini sudah jadi macam kebiasaan sampai group 3 steroid pun diberi sedangkan umumnya dalam bidang perubatan, hanya group 6 dan 7 sahaja.

Kadang-kadang juga, Special Precautions tak bagi details yang penuh, jadi PERLU dan PENTING untuk click untuk dapatkan info tentang "Special Precautions" yang ada pada ubat tersebut


Bila kita klik kat "Click to view Elomet detailed prescribing information" tu akan dapat full info tentang APA YANG PERLU KITA BERHATI-HATI dengan UBAT TERSEBUT


so apa dia cakap kat situ adalah :
Use in children: Suitable precautions should be taken under the previously mentioned conditions or when long-term use is anticipated, particularly in infants and children. Pediatric patients may demonstrate greater susceptibility to topical corticosteroid-induced hypothalamic-pituitary axis suppression and Cushing's syndrome than mature patients because of a larger skin surface area to body weight ratio. Use of topical corticosteroids in children should be limited to the least amount compatible with an effective therapeutic regimen. Chronic corticosteroid therapy may interfere with growth and development of children.
alamak apa benda ni? (hehehe kadang-kadang English sangat kita tak faham kan?)
Penggunakan di kalangan kanak-kanak: langkah berjaga-jaga yang sesuai perlu diambil di bawah syarat-syarat yang disebutkan sebelumnya atau apabila penggunaan jangka masa panjang dijangka, terutamanya di kalangan bayi dan kanak-kanak. Pesakit pediatrik boleh menunjukkan kerentanan yang lebih besar kepada topikal kortikosteroid-teraruh hypothalamic-pituitari paksi penindasan dan sindrom Cushing berbanding pesakit yang matang kerana luas permukaan kulit yang lebih besar kepada nisbah berat badan. Penggunaan kortikosteroid semasa di kalangan kanak-kanak harus terhad kepada jumlah sekurang-kurangnya serasi dengan regimen terapi berkesan. Terapi kortikosteroid kronik boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.
So pendapat saya bagaimana? Boleh ke guna? HPA axis suppression ni boleh disebabkan oleh TS yang walaupun steroid dia rendah. (baca laporan lanjut dari FDA di sini)


Ini gambar anak pada salah seorang ahli yang telah menggunakan steroid sapuan. Kulit anak nampak "shining" , merah dan menipis. Dia stop terus pakai dan cuma guna kaedah natural mengawal eczema macam anak saya. Hasilnya pada gambar no 3.

JANGAN PANDANG SEBELAH MATA UBAT YANG DOKTOR BERIKAN UNTUK ANAK ANDA
  • Bertanya apa nama ubat
  • Gunakan MIMS untuk mengetahui informasi mengenainya sebelum anda membuat keputusan untuk menggunakan ubat tersebut, apatah lagi jika mampu dikawal secara semulajadi dan hanya melibatkan tempat yang sedikit sahaja. Maksudnya kalau hanya ruam yang sedikit, jika mampu mengawal pemakanan dan persekitaran jangan terus beralih pada ubat sintetik.
Notakaki : Harus berhati2 sekarang. Apatah lagi ada berita macam di bawah ni - company ni bukan SEBARANGAN OK!...

GlaxoSmithKline to pay $3bn in US drug fraud scandal

Doctors bribed
GSK, one of the world's largest healthcare and pharmaceuticals companies, admitted to promoting antidepressants Paxil and Wellbutrin for unapproved uses, including treatment of children and adolescents.

"We have learnt from the mistakes ”
Andrew Witty
GlaxoSmithKline chief executive
The illegal practice is known as off-label marketing.

The company also conceded charges that it held back data and made unsupported safety claims over its diabetes drug Avandia.

It agreed to resolve civil liability for promoting asthma drug Advair and two lesser-known drugs for unapproved uses.

In addition, GSK has been found guilty of paying kickbacks to doctors.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...